Saten Elbise Yıkama Adımları
Yumuşak dokusu ve parıltılı görünümüyle dikkat çeken saten elbiselerin ilk günkü görünümünü koruması için yıkama talimatlarına uyulması önemlidir. Doğru yıkama tekniklerini kullanmak, saten elbise nasıl yıkanır sorusuna bilinçli bir şekilde cevap verebilmek şarttır. Genel hatlarıyla incelendiği zaman ise yapısı oldukça hassas olan saten elbise modellerinin elde yıkanması çok daha sağlıklı olacaktır. Elde yıkama güvenli bir yöntem olduğundan ötürü elbisenizin formunda bir bozulma olmayacağı gibi renginde solma gibi durumlarla da karşılaşmazsınız. Elde yıkama işlemi sırasında ılık su hazırlamalı ve hassas bir deterjan eklemesi yaparak elbisenizi hafif bir şekilde ovmalısınız. Bu şekilde uygulayacağınız temizleme işleminin ardından durulama işleminde de özenli davranmalısınız.
Suyun sıcak ve soğuk olmamasına özen göstererek kumaşın dokusunu koruma altına almalısınız. Böylece saten elbiselerin narin olan yapısını oluşabilecek hasarlardan korumuş olursunuz. Durulama işleminde elbisenizi sıkmamanız da önemlidir. Suyun sıkılma işlemini daha nazik, yavaş hareketlerle gerçekleştirmelisiniz.

Saten elbisenizi çamaşır makinesinde yıkamanız gerekiyorsa, muhakkak hassas yıkama programını kullanmalısınız. Düşük sıcaklıkları tercih etmeli ve elbisenizi yıkama işleminin öncesinde ters çevirmelisiniz. Ayrıca elbisenizi çamaşır filesine koyduğunuz zaman elbisenizin kumaşında sürtünmeye bağlı oluşabilecek hasarı da en aza indirmiş olursunuz. Ancak çamaşır makinesinde yıkadığınız elbisenizi, kurutma makinesinde kurutmamalısınız.
Elbisenizi doğal yöntemlerle kurutmak önceliğiniz olmalıdır. Böylece saten elbiselerin rengini ve parlaklığını da koruma altına almış olursunuz. Elbiselerinizi tüm bu detaylara uygun olacak şekilde yıkamanız halinde ise uzun ömürlü bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.
Saten Elbise Nasıl Ütülenir?
Her elbise modeli, kumaşına bağlı olarak farklı yıkama ve bakım yöntemlerine sahiptir. Elbiselerin uzun ömürlü ve kullanışlı olabilmesi için ilgili bakım aşamalarının tamamlanması gerekmektedir. Saten kumaş ise özenli bir bakıma ihtiyacı olan elbise türlerinden birisidir. Sizler yıkama ve kurutma işlemleri sırasında bilinçli hareket etmelisiniz. Öncelikli olarak saten elbiselerin yanlış bir ısıda yıkanması halinde zarar görebileceğini unutmamalısınız. Pürüzsüz formunun bozulacağını, parlak görüntüsünün kaybolacağını atlamamalısınız. Ütüleme işlemi sırasında önceliğiniz ise elbisenin etiketindeki bilgilendirmeler olmalıdır.
Talimatlardan yola çıkarak ütü işlemine başlayabilirsiniz.

Saten elbiseleri ütülerken elbisenizin üzerine nemli bir bez koymalısınız. Böylece elbisenizin ütünün sıcaklığını direkt olarak almasını engellemiş olursunuz. Direkt temasın önüne geçmek, elbisenizin dokusunu koruyabilmeniz anlamına gelmektedir. Ayrıca elbisenizin zarar görmemesi adına ters çevirerek ütülemeyi de atlamamalısınız. Ütünün ayarını elbisenizin bakım talimatlarına göre hazırlayıp ütüleyebilirsiniz.
Hassas ve hızlı hareketlerle ütüleme işlemini bitirmeniz de elbisenizin yapısını koruyabilmeniz açısından önemli olan pratik bilgiler arasında yer almaktadır.
Saten Elbiseden Su Lekesi Nasıl Çıkar?
Saten elbisenizde su lekesi varsa, elbisenizin parlak kumaşının mat bir hale geldiğini görebilirsiniz. Bu gibi bir durumla karşılaşmanız halinde lekenin henüz ilk oluşması halinde müdahale etmelisiniz.
Lekenin üzerine nemli bir bezle dokunmalı ve mikrofiber bezin lekeyi emmesini beklemelisiniz. Elbette bu aşamada elbisenin lekesini çıkarmak için sert bir biçimde ovmaktan kaçınmalısınız.Lekenin kalıcı olması halinde ise muhakkak kuru temizleme yöntemi kullanmalısınız. Böylece elbisenizdeki lekeyi, elbisenizin dokusuna herhangi bir zarar vermeden, tamamen temizlemiş olursunuz.

Saten Elbise Temizleme Yöntemleri
Saten elbiselerin uzun süre giyilebilmesi için bazı temizlik yöntemleri kullanılmaktadır. İlk aşamada saten elbisenizi temizlemek istediğiniz zaman önceliğiniz yıkama sırasında kullanılacak olan deterjan seçimidir. Seçmiş olduğunuz deterjanın içerisinde ağır kimyasalların bulunmaması, doğal formülleri bulunan deterjanların tercih edilmesi gerekmektedir. Saten elbisenizin dokusunu koruyacak sıvı deterjanları tercih etmeye özen göstermelisiniz. Böylece elbisenizin parlaklığını, yumuşaklığını da korumuş olursunuz.
Yıkama işlemine başlamadan önce ise elbisenizi kısa bir süre deterjan ve ılık su karışımında bekleyebilirsiniz. Bu sayede elbisenizin üzerindeki inatçı lekeleri daha kolay bir şekilde çıkarabilirsiniz.
Ayrıca bkz: ikili takım modelleri kadın

Saten elbise yıkama işlemi sırasında özen göstermeniz gereken bir diğer husus ise suyun sıcaklığıdır. Saten elbiseler yüksek sıcaklıklarda yıkanabilecek kumaş türlerinden birisi değildir. Bundan ötürü düşük sıcaklıkların tercih edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda yıkama işlemi sırasında aşırı ovalama yapılmamalıdır. Saten elbiselerinizi nazik hareketlerle temizlemelisiniz. Çamaşır makinesinde saten elbise yıkarken ise programların düşük devirli olacak şekilde tercih edilmesi önemlidir. Böylece elbisenizin formunu koruma altına almış olursunuz.
Saten Elbise Nasıl Kurutulur?
Saten elbise modellerinin yıkama işlemi sonrasında kurutulması sırasında direkt olarak güneş ışığı almasına engel olunmalıdır. Elbisenizi yıkamanızın ardından aşırı sıcaktan kaçınıp, gölgede, açık havada kurutmalısınız. Çünkü doğal yöntemleri kullanmak, elbisenizin doğal yapısını korumanız için en doğru yöntemlerden birisi olacaktır. Saten elbiseleri kurutmak için kurutma makinesi kullanmanız gerekiyorsa da mutlaka düşük ısıda, süresi kısa olan programları seçmelisiniz.
Saten elbiseler için merak edilen noktalardan birisi ise kırışmaması için ne yapılması gerektiğidir. Elbisenizi kullanmanız zamanlarda düz bir şekilde saklamaya özen göstermelisiniz. Kırışıklıkların önüne geçebilmek için özenli bir şekilde katlamalısınız. Ayrıca elbisenizi gardırobunuzda uzun süreli olarak aynı pozisyonda bırakmamalısınız. Böylece elbisenizin kırışması, esnemesi gibi istenmeyen durumları da ortadan kaldırmış olursunuz.
